عضو جدید شورا از تاثیر خویش در آینده شورا میگوید:
صبر کنید در عمل ثابت شود
اگرچه تحصیلات حوزوی و مجوز پوشیدن لباس روحانیت را دارد اما جز در مواردی خاص همچون سفرهای زیارتی معمم نمیشود: «پوشیدن این لباس لیاقتی میخواهد که من ندارم». حسن خدامی با شعار «خادمی به نام خدامی» وارد کارزار انتخابات شد و به عنوان اولین عضو علیالبدل انتخابات شورایشهر انتخاب و با استعفای محمدرضا عربگویینی در واپسین روزهای سال 97 به شورا وارد شد. آرام صحبت کردن و روحیه محافظهکاری ایشان با گفتن جمله «به نظرم اگر این بحث الان مطرح نشود بهتر است» در طول گفتوگو وجود داشت. حسن خدامی عضو تازهوارد شورایشهر که مسایل جناحی و سیاسی را مانعی بر سر راه موفقیت شورا و خدمت به مردم میداند، مهمترین دغدغهاش را مسایل فرهنگی شهر عنوان میکند و در ادامه از برنامهها و رویکردش میگوید. گفتوگویی که با یک ساعت تاخیر شنبهشب در دفتر نشریه انجام شد.
چه شد که تصمیم گرفتید در انتخابات شورای شهر کاندیدا شوید؟
موضوع شورا موضوع مهمی برای شهر است چرا که با سرنوشت شهر درگیر است و ممکن است نتیجه یک تصمیم در شورا 10 سال بعد مشخص شود و نمیتوان نسبت به آن بی توجه بود. با این وجود خیلی مایل نبودم در انتخابات شرکت کنم. گرچه در دورههای قبل هم چندین بار دوستان پیشنهاد دادند اما قبول نکردم و به سایر دوستان کمک و از آنها حمایت کردم. این دوره بعضی از دوستان و کسانی که دلسوز بودند، حتی از مسئولان، اصرار زیادی کردند.
پس به اصرار اطرافیان در انتخابات شرکت کردید؟
اصرار که بود بعضیها هم بنده را در این منگنه قرار دادند که این بر شما تکلیف و بر گردنتان است و اگر به میدان نیایید ما فردای قیامت یقهات را خواهیم گرفت. حتی برای نیامدن 3 مرتبه استخاره گرفتم و هر سه بار آیه عذاب آمد، بعد از آن دیگر چارهای جز شرکت در انتخابات نبود.
حاج آقا حسینی امامجمعه یکی از این افراد بودند؟
دوستان زیادی بودند. نه اتفاقا حاجآقا حسینی در بحث شوراها به بنده تکلیف نکردند و تا جایی هم اطلاع دارم به کس دیگری هم تکلیف نکردند. ولی در همان ایام انتخابات حاجآقا علما به سیرجان آمده بودند در جمعی یکی از دوستان به ایشان گفت فلانی هم کاندیدا شدهاند که حاج آقا علما هم گفتند باید باشند و وظیفهاش است.
بعد از اعلام نتایج، شما جزو کاندیداهای معترض به نتیجه انتخابات بودید. آیا وجود تخلف در برگزاری انتخابات برای شما محرز شده بود؟
اعتراضی بود و مسئولان امر تشخیص میدادند که آیا این تخلفات در نتیجه انتخابات تاثیرگذار است یا نه. ما هم تابع قانون هستیم و تشخیص داده شد که این اعتراضات در نتیجه آرا تاثیری نداشته و ما هم باید حرف مسئولان را بپذیریم.
مشخصا ادله شما برای اعتراض چه بودند؟
یک سری گزارشات رسیده بود که در برخی صندوقها تخلفاتی صورت گرفته بود. از آنجایی که نتایج آرای نامزدها خیلی نزدیک به هم بود این تخلفات میتوانست در نتیجه تاثیرگذار باشد. در این حد هم هر کسی ممکن است اعتراضی داشته باشد و قانون هم راهکار نشان داده که اعتراضات به صورت کتبی اعلام شوند و ما هم اعلام کردیم. ولی در نهایت تشخیص مسئولان این بود که این موارد در نتیجه انتخابات تاثیرگذار نبوده است.
در حال حاضر عضو شورایی هستید که خود زمانی خواستار ابطال انتخابات آن بودید.
من هیچ وقت تقاضایی مبنی بر ابطال انتخابات نداشتم فقط آن تخلفاتی را که دیده بودم و برایم متقن شده بود، ارایه کردم و بعد از آنکه صحت انتخابات تایید شد آن را پذیرفتم اما نه جایی را امضا کردم و نه درخواستی مبنی بر ابطال انتخابات داشتم.
با توجه به اینکه شما در دورههای مختلف سابقه اجرایی در انتخابات دارید، خرید رای یکی از مواردی است که جز تخلفات انتخابات محسوب میشود، آیا این موضوع را تایید میکنید؟
در دورههای مختلف کم و بیش این اتفاق را دیدهایم و موردی که خیلی در انتخابات آدم را ناراحت میکرد همین بود که یک جوی به وجود بیاید که مردم احساس کنند خرید رای باب شده است حتی ممکن است این موضوع خیلی در نتیجه انتخابات تاثیر نداشته باشد.
یک بار دیگر با خبر 9 نفره شدن اعضای شورای شهر بحث ورود شما به شورا به میان آمد، شما هم جز افرادی بودید که این موضوع را پیگیری میکردند؟
همان زمان که این موضوع از سوی مسئولان مطرح شد گفتم اگر واقعا حق سیرجان است که شورای آن 9 نفره باشد این وظیفه من به عنوان عضو علی البدل شورای شهر نیست که دنبال این موضوع باشم و وظیفه مسئولان امر است که پیگیری کنند به همین دلیل اصلا این موضوع را پیگیری نکردم.
حالا که با استعفای آقای عرب گویینی به شورای شهر آمدید آیا از قبل مشکلات شهر و شورا و شهرداری را رصد کردهاید؟
بعضی از موضوعات را پیگیری میکردم البته نه اینکه به موضوعات ریز شوم چرا که کارهای دیگری هم داشتم که انجام آنها وظیفهام بود. البته اینجور نبود که نسبت به کار شوراها اطلاعی نداشته باشم و با کار آشنا نباشم چون عضو شورای فرهنگ شهر و دبیر کارگروه تخصصی آن بودم.
نماینده چه قشری در شورای فرهنگ هستید؟
نماینده ائمه جماعت مساجد.
به عنوان یک عضو شورا مهمترین مشکلات شهر را چه میدانید؟
مشکلات شهر که متعدد هستند که مشکل عمده آن مشکل آسفالت است. البته بخش عمدهای از این مشکل مربوط به پروژه فاضلاب است و قطعا مردم هم به این موضوع توجه دارند. با این وجود معتقدم همراه با امکاناتی که در شهر ارایه میشود باید فرهنگسازی هم شود. به نظرم در خیلی از کارها و فعالیتهایی که شهرداری انجام میدهد متاسفانه موضوع فرهنگ شهر حل نشده است. به همین دلیل این زحمات نتیجه واقعی خودش را نشان نمیدهد. به عنوان مثال در برخی شهرها میبینیم که در معابر درختان مثمر وجود دارد اما در سیرجان همه درختان غیرمثمر هستند در حالی که هزینههای نگهداری تقریبا یکی است و میشد در سطح شهر درختان مثمر سازگار با اقلیم که نگهداری آنها هم هزینهبر نباشد کاشته شود. یکی از مشکلات اساسی این است که فرهنگ این موضوع جا نیفتاده است و تعداد انگشتشماری از شهروندان هستند که بعد از کاشت گل یا درخت مثمر آن را میبرند. اما اگر ما بتوانیم این احساس مسئولیت را ایجاد کنیم و بلافاصله با آن برخورد کنیم و تذکر دهیم همان تعداد انگشتشمار هم نمیتوانند آبروی شهر را ببرند.
چه طرح و برنامهای برای مقوله فرهنگسازی در شهر دارید؟
کار و تلاش میخواهد و باید از فرهیختگان شهر در این موضوع استفاده کنیم. طرح خاص و آنچنانی مدنظرم نیست فقط به دنبال این هستم که کارهایی که شهرداری باید انجام دهد، پیوست فرهنگیشان به نتیجهای برسد.
معتقدید شورا و شهرداری باید بیشتر تمرکزش را روی بحث فرهنگسازی بگذارد؟
کارهای عمرانی و فرهنگی باید در کنار هم توسعه یابند و اولویت برای من کارهای فرهنگی است.
در حال حاضر مسئولیت کمیسیون فرهنگی شورای شهر را آقای ابوذر زینلی بر عهده دارند. آیا با این تاکیدی که شما بر مسایل فرهنگی دارید قرار است شما مسئولیت کمیسیون فرهنگی را عهدهدار شوید؟
بحث مسئولیت نیست و من فقط میخواهم کمک کنم. هیچ وقت برایم ملاک نبوده که مسئولیت را خودم بر عهده بگیرم. با توجه به اینکه کمیسیونهای تمام اعضای شورا مشخص است بنا ندارم جای کسی را بگیرم، این هم به عهده ریاست شورای شهر است که چه تصمیمی بگیرد.
با توجه به استعفای آقای عربگویینی در حال حاضر کسی عهدهدارکمیسیون عمران شورایشهر نسیت. راجع به این موضوع که شما عهدهدار چه کمیسیونی باشد صحبتی نشده است؟
نه احتمال دارد در جلسه یکشنبه تصمیمگیری شود.
(در جلسه یکشنبه مسئولیت کمیسیون بودجه به آقای حسن خدامی سپرده شد و محمد عسگری به عنوان مسئول کمیسیون عمران شورای شهر انتخاب شد.)
عملکرد شورای پنجم را تا بدینجا چگونه ارزیابی میکنید؟
به نسبت عملکرد خوب و قابل قبولی داشته است و نمیتوان گفت که کارشان ضعیف بوده است ولی در مواردی بهتر از این هم میشد کار کرد.
در چه زمینههایی؟
یکی بحث فرهنگی که میشد از ظرفیت نهادهای فرهنگی چون مساجد بهتر استفاده کنیم. یکی هم در بحثهای عمرانی که اگر همراه با آن مسایل فرهنگی همراه باشند نتایج بهتری گرفته میشود.
در این یکی دو جلسه ای که از حضور شما در شورا میگذرد بسیار آرام بودید، قرار است این روحیه شما تا آخر حفظ شود؟
من هیچ وقت اهل دعوا نیستم سعی میکنم آرام و منطقی موضوعات را مطرح کنم. البته تابع نظر اکثریت هستم و حتی اگر نظرم تایید نشود خودم را ملزم میدانم که هر چیزی شورا مصوب کرد از آن حمایت کنم.
خودتان را نماینده چه قشری از شهروندان در شورای شهر میدانید؟
نماینده همه شهروندان. چرا که وظیفه قانونی که داریم در قبال همه مردم است نمیتوان بگویم نماینده قشر خاصی هستم.
گرایشهای سیاسی شما متمایل به کدام جناح است؟
عضو حزبی نیستم اما تمایل بیشتری به اصولگراها دارم ولی اینگونه نیست که تمام نظرات اصلاحطلبان را هم رد کنم. تعصب سیاسی ندارم.
در زمان انتخابات شورا، نامتان هم در ائتلاف اصولگرایان با نام «نسیم رحمت» و هم در لیست حمایتی که جمنا ارایه داد دیده شد، این موارد را چقدر در تعداد آرای خود تاثیرگذار میدانید؟
در ائتلاف «نسیم رحمت» کارهای تبلیغاتی را با هم انجام میدادیم و از آن جمع در حال حاضر من و آقای عسگری در شورا حضور داریم. لیست جمنا هم لحظات آخر بیرون آمد و فکر نمیکنم چندان تاثیری داشته باشد. در کل احساسم این است که مردم خیلی به لیستها و ائتلافها کاری ندارند.
اگر اینگونه است آرا خود را در نتیجه چه عواملی میدانید؟
من یک چهره مردمی بودم و به مقتضای شغلم با مردم سروکار دارم. همیشه هم در خوشیهای مردم حضور داشتم و این سابقهام خیلی تاثیرگذار بود.
هزینه تبلیغات شما در انتخابات چقدر شد؟
چیزی حدود 7 میلیون تومان که آن را هم فقط خودم پرداخت کردم و هزینه چاپ پوستر بود. به هیچ یک از نزدیکانم اجازه ندادم هزینه کنند.
با هر کدام از اعضا که صحبت کردم با همه تعامل دارم.
نسبت به هیچ یک از اعضای شورای پنجم شناخت قبلی داشتید؟
قبلا با آقای خواجویی در هیئت اجرایی عضو بودیم. آقای عسگری هم عضو جامعه مداحان هستند و مداحان هم با روحانیت مراوداتی دارند و گاهی وقت هم را میگیریم (باخنده). آقای زینلی را هم از قبل میشناختم. با بقیه دوستان هیچ ارتباط کاری نداشتهام و شناختی نداشتم با این وجود خوشبینم که بتوانم با همه تعامل داشته باشم.
در بین شهروندان حجم نارضایتی زیادی از شورایشهر و شهرداری وجود دارد، چه عاملی را مسبب این همه نارضایتی میدانید؟
عامل مهمی که وجود دارد این است که معمولا در ایام انتخابات کاندیداها با شعارهایی که میدهند توقعات شهروندان را بالا میبرند چرا که این شعارها اصلا در حیطه کاری شورا نیست یا اصلا امکانش در شهرداری وجود ندارد و این نارضایتی ایجاد میکند.
از عملکرد شهردار راضی هستید؟
الان با بررسی که انجام دادم سعی میکنم به ایشان کمک کنم تا بتواند در کارهایش موفق باشد. تا الان هم آقای سروشنیا کارهای خوبی انجام داده است و خدماتی که به مردم ارایه داده و بودجهای که توانسته جذب کند جای تقدیر دارد چرا که در شهرداری هیچ وقت سابقه جذب بودجه بدین شکل وجود نداشته است.
در زمانی که ایشان انتخاب شد شما در شورا حضور نداشتید، آیا با انتخاب آقای سروشنیا موافق بودید؟
حقیقتش خیلی با آقای سروشنیا آشنایی نداشتم.
کدام یک از کاندیداها مد نظرتان بودند؟
آقای معتمدیزاده و آقای جعفرقلیخانی را از قبل بیشتر باهاشون سرو کار داشتم و نسبت بهشان شناخت داشتم.
به نظرتان انتخاب ایشان به جا بوده است؟
بله به نسبت موفق بوده است.
به نظر خودتان با حضور شما تنشهای شورای شهر کم میشود؟
باید صبر کنید در عمل ثابت شود بهتر است.